Waarom een CT-scan bij uw huisdier laten uitvoeren?

Diagnostiek is een belangrijke stap in de diergeneeskunde. Niemand kan door een dier heen kijken en zeggen wat er aan de hand is. Echter met een CT-scan kan het dier wel goed in beeld gebracht worden om zo dicht mogelijk bij de diagnose te komen en u een realistische prognose en/of therapie te bieden. Dit is immers de basis van iedere dierenkliniek.

In veel gevallen bestaat er geen keuze om een CT-scan wel of niet te doen, het is op deze momenten een vereiste in het behandeltraject. In plaats van op basis van röntgen- of echobeelden een operatie uit te voeren om de oorzaak van het probleem te achter halen wordt met de CT-scan direct resultaat behaald zonder een operatie. Bovendien komt tijdens een operatie slechts 75% van het echografische onderzoek overeen met de bevindingen tijdens een operatie. 25% van het dier is niet in beeld gebracht uit het echografische onderzoek of kon niet dusdanig uit het beeld opgemaakt worden (Schigt, 2011). Met een CT-scan wordt er een dwarsdoorsnede gemaakt van het dier en wordt nagenoeg alles in beeld gebracht. Bovendien kan het in veel gevallen kostentechnisch voordeliger zijn een CT-scan te doen dan bijvoorbeeld een röntgenonderzoek + aanvullend operatief onderzoek. De operatie na een CT-scan kan immers met een hogere precisie uitgevoerd worden, wat minder schade aan het dier veroorzaakt en waarmee de operatie efficiënter en effectiever uitgevoerd kan worden. Dit is ook belangrijk met het oog op een goed herstel.

Wat is een CT-scan?

Met röntgen en echografie kunnen al vele diagnoses gesteld worden, echter zijn deze apparaten op bot- en weke delen gebied niet sterk genoeg. Hiervoor biedt de CT-scan uitkomst.

Een CT-scan is gebaseerd op hetzelfde principe als conventionele RX (röntgen)-beelden: ze worden beide geproduceerd door absorptie van röntgenstralen in de verschillende weefsels. Het grote verschil tussen en röntgenfoto en een CT-scan is dat met CT 3D-beelden kunnen gemaakt worden en er geen overlap is van structuren.

Het maken van een CT-scan duurt, afhankelijk van het te scannen gebied, ongeveer 30 tot 60 seconden. Het beeldmateriaal wordt op afstand beoordeeld door onze radioloog en uw dier kan rustig uitslapen in onze kliniek, of wordt direct verder geholpen indien nodig/mogelijk.

Computer Tomografie, afgekort CT, is een diagnostische methode waarbij door middel van röntgenstralen, 2D- en 3D- beelden van het lichaam worden gemaakt. Het is een snelle, pijnloze, niet-ingrijpende en accurate techniek om afwijkingen bij onder meer dieren in beeld te brengen. CT is dé techniek bij uitstek om botstructuren te visualiseren. Daarnaast wordt CT ook toegepast om, met toevoeging van contrastmiddel, weke delen structuren (zoals buikorganen en hersenen) in beeld te brengen.

Wat kost het maken van een CT-scan?

CT is meestal duurder dan röntgen en echografie maar geeft op een snelle, niet invasieve manier méér informatie over afwijkingen bij een patiënt.

Het maken van een CT-scan is opgedeeld in het maken van de CT-scan, het toedienen van contrast vloeistof en het beoordelen van de beelden door de radioloog.

CT-scan hond / kat     € 550

Contrast                      € 50

Radioloog                   € 150

Totale kosten voor een CT-scan: € 750,-.

Dient er een extra regio gescand te worden (bijvoorbeeld kop + ellenbogen) wordt er € 100,- extra gerekend. Een extra regio scannen wordt enkel gedaan in overleg met u.

Heeft u een huisdierenverzekering? Bij veel verzekeringsmaatschappijen worden de kosten van een CT-scan vergoed. Neem met uw eigen verzekering contact op om dit na te vragen.

Waarvoor kan CT gebruikt worden?

Musculoskeletaal stelsel

Eén van de belangrijkste indicaties van CT is aandoeningen van het skelet in beeld te brengen. Met CT kan men een totaalbeeld krijgen van fracturen of botstructuren zonder overlap zoals bij RX.

Meest voorkomende indicaties zijn:

- LPC, OCD, incomplete ossificatie van de humeruscondyl van de elleboog (elleboogdysplasie)

- OCD van de tarsus

- fracturen

- tumoren

 

Centraal zenuwstelsel

Voor afwijkingen aan de wervelkolom is CT bruikbaar door het excellente detail van de botstructuren. CT heeft weliswaar minder anatomisch detail dan magnetische resonantie (MRI) voor de hersenen, ruggenmerg en zenuwen, maar kan zeker ook gebruikt worden indien MRI niet voorhanden is.

Belangrijkste indicaties zijn:

- het opsporen van congenitale hersenaandoeningen zoals een hydrocefalus

- intracraniale massa’s zoals meningioma bij de kat

- beoordeling van de hypofyse

- acuut hersentrauma

- discus hernia

- wervelfracturen

- tumoren van het ruggenmerg

 

Waarvoor kan CT-scan nog meer gebruikt worden?

Thorax

CT is de techniek bij uitstek om, met uitzondering van het hart, alle thoracale structuren in beeld te brengen. De patiënt moet voor deze studies onder apnea gebracht worden om bewegingsartefacten die te wijten zijn aan de ademhaling te vermijden.

Meest voorkomende indicaties zijn:

- pulmonaire metastasen (< 3 mm)

- thoraxmassa's

- pneumothorax

- ribtumoren

 

Abdomen

CT is na echo de techniek bij uitstek om de abdominale (buik) organen in beeld te brengen, voornamelijk bij obese of niet meewerkende dieren. De regio’s die moeilijk in beeld te brengen zijn met andere technieken, zoals de pancreas en de pelvis regio, zijn makkelijk te beoordelen op CT. Voor het onderzoek van het abdomen is steeds intraveneus joodcontrast (contrastvloeistof) nodig, dit om beter de organen af te lijnen en hun doorbloeding te kunnen beoordelen.

Meest voorkomende indicaties zijn:

- screening voor tumoren

- portosystemische shunts

- vasculaire invasie van bijniertumoren

- ectopische ureters

 

Full body

CT kan gebruikt worden voor de staging van tumoren. Massa’s, longmetastasen, uitbreiding in lymfeknopen en secundaire letsel van botstructuren kunnen op die manier opgespoord worden. Ook in multitrauma patiënten, na bijvoorbeeld een aanrijding, kan CT gebruikt worden als screening.

 

Kleine diersoorten zoals konijnen, fretten, hamsters e.d.

CT is tevens uiterst geschikt voor het evalueren van o.a. tandproblemen bij kleine dieren.

Bent u overtuigt dat uw huisdier ook baat kan hebben bij een CT-scan? Neem dan contact met ons per telefoon, e-mail of het webformulier voor het maken van een afspraak.

Bel ons: 072 2019 072

Stuur ons een e-mail: info@dierenkliniekhhw.nl

Contact ons

'Het verlenen van de best mogelijke, persoonlijke zorg voor alle gezelschapsdieren'

Openingstijden

Maandag 08:30 - 20:00

Dinsdag 08:30 - 20:00

Woensdag 08:30 - 20:00

Donderdag 08:30 - 20:00

Vrijdag 08:30 - 18:00

Zaterdag gesloten

Zondag gesloten

Contact ons

Wij staan voor u klaar. Mocht u vragen hebben neem dan gerust contact op.

Bereik ons op

+31(0)72 2019 072