Wij vinden communicatie met de eigenaar belangrijk omdat dit bijdraagt aan de gezondheid van het huisdier. Door de jarenlange kennis van onze medewerkers wordt de juiste zorg voor uw huisdier aangeboden. Huisdier en eigenaar delen samen vaak een bijzondere band en dat begrijpen en respecteren wij.
Vaccineren is belangrijk om weerstand op te bouwen en uw huisdier te beschermen tegen ziekten. Elk dier krijgt via moedermelk afweerstoffen binnen die naar verloop van tijd weer verdwijnen. Uw huisdier zal zelf een weerstand op gaan bouwen en een vaccinatie helpt hierbij. Om deze weerstand te behouden moet een vaccinatie herhaald worden.
Tijdens een vaccinatie consult wordt uw huisdier van kop tot staart nagekeken en geven wij advies omtrent de beste zorg voor uw huisdier. Mocht u uw huisdier liever niet willen vaccineren, maak dan wel een afspraak voor de jaarlijkse controle zodat we eventuele aandoeningen vroeg kunnen ontdekken.
Het is ook mogelijk om met bloedonderzoek te onderzoeken of herhaling van een vaccinatie nodig is. Op deze manier voorkomt u onnodige vaccinaties. Lees hier meer over onder het kopje vaccicheck.
Door het afnemen van wat bloed kan middels de vaccicheck (titeren) gekeken worden of uw huisdier nog voldoende beschermd is tegen bepaalde ziekteverwekkers. Op deze manier kan worden gekeken of een vaccinatie nodig is en als een vaccinatie is gegeven kan worden gekeken of uw huisdier wel antilichamen (antistoffen) aanmaakt tegen deze ziekteverwekkers.
Kennelhoest (Besmettelijke hondenhoest) en Ziekte van Weil (Leptospirose) vallen hier niet onder. Deze vaccinaties moeten jaarlijks gegeven blijven worden wegens ze ook maar voor een bepaalde korte tijd werkzaam zijn.
De rabiës vaccinatie is een wettelijk verplichte enting en zal gegeven moeten worden indien uw hond of kat meegaat naar het buitenland.
Iedere dinsdag-, woensdag- en vrijdagmiddag kunnen gratis puppyconsulten worden ingepland. U moet hier wel een afspraak voor maken, zodat wij rekening kunnen houden met de planning.
Wij raden aan uw pup tot 1 jaar oud iedere maand te laten controleren. Zo leert de pup dat hij niet bang hoeft zijn bij de dierenarts en dat voorkomt een hoop stress in de toekomst.
Floor, onze paraveterinair, organiseert deze spreekuren. Tijdens het puppyconsult kijkt Floor onder andere naar de groei van de pup, het gebit (wisselen), de voeding, teken/ontwormen/ontvlooien en het gedrag.
Wij werken met de nieuwste apparatuur zoals een dentaal röntgenapparaat, moderne echo en een zeer geavanceerd röntgenapparaat. Wij bieden eveneens CT-scans aan. Daarnaast zijn ook kijkoperaties van buik, luchtwegen, maag/darmstelsel en gewrichten mogelijk.
Middels röntgenstralen een dwarsdoorsnede maken van het lichaam. In plaats van een tweedimensionaal beeld bij een röngenfoto krijgt de dierenarts een driedimensionaal beeld bij een gemaakte CT-scan. Meer informatie over CT-scans en de kosten: Waarom een CT-scan bij uw huisdier laten uitvoeren?
Een klein röntgenapparaat specifiek gericht op het beoordelen van de tanden (van wortel tot kroon) en lokale kaakproblemen.
Met echo beoordeeld onze op echografie toegelegde dierenarts de organen van uw dier. Dit kan bijvoorbeeld wanneer uw dier drachtig is, blaasstenen heeft of bij een blokkade in de darmen. Bij het maken van een echo kunt u er als eigenaar naast blijven staan omdat er geen gebruik wordt gemaakt van röntgenstraling.
Middels een röntgenfoto kijken naar het bewegingsstelsel (gewrichten en botten) of naar organen in de buik en borstkas. Een vreemd voorwerp in de maag of darmen kan ook in beeld gebracht worden.
Middels diverse kleine camera’s inwendig een beoordeling of behandeling uitvoeren. Zie scopieën voor nadere informatie.
Anaalklieren produceren een substantie die in de anaalzakjes gaan zitten en geleegd worden tijdens een ontlastingsbeurt. Deze zakjes kunnen ontstoken raken en bij continue problemen kunnen ze chirurgisch verwijderd worden.
Het vast zetten van de einddarm gedeelte aan de binnenzijde van de buik om prolaps van de darm naar buiten te verminderen/voorkomen. Ook bij einddarm verzakking of een te slecht werkende einddarm, kan deze vast gezet worden.
Vastzetten van de maag aan de buikwand om zo een maagkanteling (maagtorsie) te verhelpen of preventief te voorkomen.
Door middel van een snee de maag openen en vreemde voorwerpen verwijderen. In geval van chronische maag aandoeningen kan er ook een biopt van alle lagen van de maag genomen worden.
Door een breuk in de darmspier naast de anus hangt het laatste gedeelte van de darm in een bocht en kan ontlasting niet goed meer naar buiten. Operatief kunnen we de bekkenbodem spier verplaatsen en zorgen dat het einddarmgedeelte weer in rechte lijn de ontlasting naar buiten kan brengen.
Kijkoperatie naar de organen in de buik. Wordt ook toegepast bij laparoscopische sterilisatie.
Een maagkanteling is een levensbedreigende aandoening waarbij met spoed gehandeld moet worden om de maag operatief terug te draaien en vast te zetten (gastropexie). Een maagtorsie is te herkennen aan een opgezette buik, braken zonder braaksel en rusteloosheid.
De milt moeten we verwijderen als hier een tumor in zit. Dit zien we met behulp van echografisch onderzoek van de buik. Soms zit er al een scheur in het kapsel van de milt wat leidt tot een inwendige bloeding.
De galblaas is een orgaan dat zich in de lever bevindt en produceert galzuren om het voedsel in de dunne darmen te verteren. De galblaas kunnen we onder echobegeleiding aanprikken om gal te kweken in geval van een ontsteking. Bij verstoppingen van de galwegen moet de galblaas verwijderd worden.
Het verwijderen van de voortplantingsfunctie. Castratie bij reu / kater, sterilisatie bij teef / poes.
Het chirurgisch openen van de blaas heet een cystotomie, in het geval van bijvoorbeeld blaasstenen wordt deze operatie uitgevoerd
Bij blaaskanker of blaaspoliepen moet een deel van de blaas worden verwijderd.
Niet ingedaalde teelballen bij reuen. Verwijderen van niet ingedaalde teelballen middels een castratie via een snede in de buik opzoeken van de bal of via een kijkoperatie (laparoscopie).
De ureters zijn de afvoerbuisjes die van de nieren naar de blaas lopen om zo de urine af te voeren. Bij ectopische ureteren is de uitmonding van één of beiden ureteren op de verkeerde plaats in de blaas aangelegd. Dit is een aangeboren afwijking en leidt tot urineverlies los van het plassen. Deze ectopische ureteren kunnen chirurgisch worden verplaatst naar de normale anatomische locatie.
Middels een kijkoperatie het verwijderen van de eierstokken van de hond.
Een nefrectomie is het verwijderen van een nier. Een dier heeft net zoals een mens twee nieren, zolang één van de twee nieren nog goed functioneert kan de andere worden verwijderd. Dit is bijvoorbeeld nodig in het geval van nierkanker of bij vastgelopen nierstenen in de ureter.
Een baarmoederontsteking; hierbij is de baarmoeder gevuld met pus. Dit kan ofwel een open of gesloten pyometra betreffen. Afhankelijk van of de baarmoederhals open of gesloten is. Bij een gesloten pyometra kan de pus niet het lichaam uit, waardoor een dier snel ziek wordt zonder dat de eigenaar het door heeft. Bij een pyometra moeten de baarmoeder en eierstokken worden verwijderd.
Een niet ingeplande (wettelijk verboden om in te plannen) operatieve ingreep wanneer een natuurlijke bevalling niet mogelijk is.
Tumoren komen bij huisdieren veelvuldig voor en kunnen goed of kwaadaardig zijn. Afhankelijk van het type tumor moet deze krap of heel breed worden verwijderd. Een tumor kan op de huid zitten, in de bek, in de buik of in de borstkas. De locatie van de tumor bepaalt onze strategie hoe deze te verwijderen.
De plasbuis van een kater is erg smal in diameter (1-2mm), en kan daarom ook snel verstopt raken door steentjes, gruis of littekenweefsel. Als een kater keer op keer verstopt raakt is een permanente oplossing om de penis te amputeren, we maken er als het ware een vrouwtje van. Hierbij wordt het smalle gedeelte van de plasbuis verwijderd, waardoor hij makkelijker kan plassen.
Dit is een aandoening die voorkomt bij kortsnuitige honden en katten. Sinds kort is het verboden om deze dieren te fokken. Zij worden geboren met te nauwe neusgaten, een te lang zacht gehemelte (wat tot snurken leidt), te grote amandelen en soms een te smalle luchtpijp. Bij de operatie worden onder andere de neusgaten verruimd en het gehemelte wordt ingekort.
Als er een opening in het middenrif (diafragma) aanwezig is kunnen er buikorganen in de borskas komen te liggen. Dit kan gebeuren door een harde klap of val waarbij de druk in de buik zo groot wordt dan het middenrif scheurt. Soms is het aangeboren. Bij de operatie worden de organen weer in de buik gebracht en de scheur gesloten.
Een stembandverlamming is een typische aandoening bij oudere en grotere honden. Een verandering in stemgeluid is het eerst dat de eigenaar opvalt. Uiteindelijk kunnen ze benauwd worden en problemen krijgen met hijgen. Zonder behandeling kunnen dieren zelfs komen te overlijden. De oorzaak van stembandverlamming kan trauma zijn, genetisch, spier -en zenuwziekten of een tumor in het halsgebied. Operatief kan de stemspleet worden verbreed.
Dit is het verwijderen van een gedeelte van een long, bijvoorbeeld in het geval van een tumor.
Te nauwe neusvleugels kunnen ademhalingsproblemen geven, met name bij kortsnuitige rassen. Middels een neusvleugel correctie wordt dit probleem opgelost.
Als er vocht achter de longen aanwezig is kan uw huisdier niet meer goed tot nauwelijks ademen. Door middel van het plaatsen van een steriel buisje tussen de ribben door tot in de borstholte kan dit vocht worden weggezogen waardoor de longen weer ruimte krijgen om te ademen.
Het onderste ooglid van uw dier kan naar buiten krullen of naar beneden hangen. Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan het middels een oogzalf of een oogoperatie behandeld worden.
Bij diepe verwondingen van het hoornvlies (ulcers), kunnen we een flapje gezond hoornvlies over de ulcer hechten waardoor het oog weer kan herstellen. Vergelijkbaar met een huidtransplantatie bij bijvoorbeeld brandwonden.
Een cherry-eye is een verzakte klier van het derde ooglid. Uw dierenarts kan diverse behandelingen adviseren, van wegmasseren tot operatief verwijderen.
Distichien zijn wimpers die verkeerd zijn ingeplant op de ooglidrand en tegen het hoornvlies aan komen. Dit geeft irritatie en beschadiging van het hoornvlies. Met behulp van laser kunnen wij de haarzakjes kapot branden.
Sommige honden worden geboren met entropion of ectropion, naar binnen of buiten gekrulde oogleden. Deze moeten operatie worden gecorrigeerd.
Ten gevolgen van hard klapperen met de oren kan er een vaatje springen waardoor er een onderhuidse bloeding ontstaat in de oorschelp. Deze is dan dik en vaak pijnlijk. Operatief wordt er een snee gemaakt aan de binnenkant van het oor, bloedstolsels worden verwijderd en de huid wordt weer aan elkaar gehecht.
Dit is het verwijderen van een volledige gehoorgang en wordt uitgevoerd in het geval een dier chronische klachten heeft aan dit oor.
Dierenartsen Nathalie en Kiona bezitten alle vaardigheden om neurologische patiënten te behandelen. De meeste patiënten die zich in deze categorie aanbieden zijn de discus hernia patiënten. Omdat wij de mogelijkheid hebben de diagnostische stappen vooraf te laten plaatsvinden en de opname van deze patiënten te kunnen begeleiden is er een totale zorg mogelijk.
'Het verlenen van de best mogelijke, persoonlijke zorg voor alle gezelschapsdieren'
Maandag 08:30 - 23:00
Dinsdag 08:30 - 23:00
Woensdag 08:30 - 23:00
Donderdag 08:30 - 23:00
Vrijdag 08:30 - 18:00
Zaterdag gesloten
Zondag gesloten
Wij staan voor u klaar. Mocht u vragen hebben neem dan gerust contact op.
Bereik ons op
+31(0)72 2019 072